Bratia Škantárovci naďalej šperkujú sezónu, vyhrali 3. kolo slalomu

22.06.2014 Celý región

Praha 22. júna (TASR) - V 3. kole Svetového pohára v slalome na divokej vode sa v pražskej Troji v nedeľnom finále opäť naplno presadili slovenskí deblisti Ladislav a Peter Škantárovci. Zvíťazili s jasným náskokom, od druhých Poliakov Szczepanského - Pochwalu ich delilo 2,16 sekundy a od tretích Slovincov Božiča - Taljata 2,33 sekundy. Na Troju a 3. kolo SP budú mať Slováci pekné spomienky, keď nazbierali dve víťazstvá, v sobotu singlista Michal Martikán a v nedeľu Škantárovci.

Finále sa pre Škantárovcov vyvíjalo od začiatku nádejne. Štartovali ako poslední a deväť lodí pred nimi ničím neoslnilo. Škantárovci si mohli byť vedomí, že im na víťazstvo, už druhé za sebou v SP, stačí podobný čas ako v semifinále. Pádlovali naplno, čas ešte skresali a suverénnym spôsobom ovládli Troju, a to si ešte dovolili dve trestné skeundy na siedmej bránke. Pre slovenský vodný slalom vybojovali 91. víťazstvo a pre seba v kariére piate 'pohárové'. V tejto sezóne úradujúci majstri Európy z Viedne pôsobia perfektne a vždy vyskočili na medailový stupeň, v seriáli SP nazbierali už dva triumfy v slovinskom Tacene, následne v Troji a 3. miesto v anglickom Lee Valley.

Škantárovci vlani na MS v Prahe zažili radosť z bronzu, dovtedy sa v trojskom kanáli nepresadili a prvýkrát, rovnako ako singlista Martikán, zvíťazili až teraz. 'Háčik' v lodi Ladislav Škantár po týždni a víťazstve v slovinskom Tacene opäť zažíval absolútnu radosť. "Minulý rok sme na MS práve na tomto mieste v Troji boli bronzoví, čo bol veľký úspech. Konečne sme prelomili v Prahe smolu a získali medailové umiestenie, o to krajšie, že najcennejšie. Nebolo to jednoduché, trať bola ťažká, aj sme si ťukli a vedeli sme, že musíme zabrať a stratu dohnať."

Náročný traverz medzi 11.- 12. bránkou vzbudzoval obavy. Ladislav Škantár: "Pre nás bol jednoznačný, zvážili sme si ho a na pomocnú obrátku sme veľa nestratili, skôr naopak. Dôležitejším bol za 12-tou bránkou vjazd do protivodky, strata sa pri tom dala v pohode dohnať, podarilo sa, bez zakolísania. Na štarte sme počuli, aké išli časy súperi a my sme vedeli, aký čas potrebujeme. Štartovať z posledného miesta bol veľký tlak a v skvelej atmosfére sme ho zvládli. V Tacene týždeň predtým sme mali navlas rovnaký čas ako najlepšia kajakárka Dukátová, teraz bol v našom slabšom čase pri porovnávaní rozdiel asi v tom jednom ťuku. Nepatrná strata na tak ťažkej trati je naozaj bezvýznamná."

Tréner Juraj Minčík kráča so Škantárovcami od úspechu k úspechu. "Chalani sa v sezóne výborne rozbehli a veril som im aj teraz, najmä keď v semifinále veľa naznačili. Vo finále si ťukli siedmu bránku, trochu som zneistel, aby sa nezačali splašiť, no sú to vyzretí športovci, udržali nervy na uzde. Mali na to, aby vyhrali aj s ťukom a asi si tento fakt uvedomovali. Medzi 11.-12. bránkou sme zvolili klasický pomocný postup, namerali sme si súperov, no obaja ako správni profíci povedali konečné slovo. Spolu sme sa rozhodli pomôcť si zábermi navyše, bol to oveľa menší risk a loď išla plynulejšia. Aj niečo zo síl ušetrili, nemohli si uškodiť a ubrať na čase. Perfektne sme si úsek rozanalyzovali a prejazd nebol o náhode. Túto sezónu sa darí, ak neskromne poviem, asi to robíme dobre, so snahou, aby sme vyhrávali a tešili sa z toho."

V ženskom kajaku medzi tri najlepšie slovenské slalomárky neprenikli. Finálová jazda vyšla Dukátovej lepšie ako semifinálová a keby si na protiprúdnej bránke s číslom 17 špičkou neťukla, mohla byť viac spokojná a figurovať vyššie ako na 4. priečke. Opačné pocity zažila Elena Kaliská. Na trati naberala desatinky a keď sa dotkla úplne poslednej 22. bránky, na ktorej sa len zriedka niekto dopustil chyby, skončila šiesta, oproti semifinále s vyše 2,5-sekundovým horším časom.

V semifinále zajazdila Elena Kaliská druhý najlepší čas 103,14 s čistou jazdou, Jana Dukátová postúpila zo šiestej priečky (104,84) s jedným dotykom bránky. Semifinále deblistov zvládli najlepšie Škantárovci (103,44), napriek jednému dotyku s bránkou s pozoruhodne najrýchlejšou jazdou. Slováci nasadili do boja len jednu loď, keď Hochschornerovci na semifinálovú jazdu nenastúpili.

Finálové výsledky

K1 ženy: 1. Ricarda Funková (Nem.) 99,38 (0), 2. Kateřina Kudějová 99,80 (0), 3. Štěpánka Hilgertová (obe ČR) 103,20 (2), 4. Jana Dukátová 103,61 (2), ...6. Elena Kaliská (obe SR) 105,29 (2)

C2: 1. Ladislav a Peter Škantárovci (SR) 102,30 (2), 2. Piotr Szczepanski - Marcin Pochwala (Poľ.) 104,46 (2), 3. Luka Božič - Sašo Taljat (Slovin.) 104,63 (2), ...v semifinále Pavol a Peter Hochschornerovci nenastúpili
 

Vyberte región